Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Glazen bouwsteen

Een bouwsteen die niet van steen is, kan dat wel? De 'glazen bouwsteen' is een heel stevig massief of hol stuk glas, waarmee gebouwd wordt alsof het een bouwsteen is. Meestal wordt de glazen bouwsteen gebruikt voor kleine oppervlakten, soms worden hele wanden ervan opgetrokken. Het voordeel is duidelijk: het glas laat licht door maar het doorzicht is vrij beperkt, wat op veel plaatsen handig uitkomt. De sterkte maakt de glazen bouwsteen goed bruikbaar voor lichtopeningen, op kwetsbare plekken, zoals in gevels langs obscure stegen. Voor deze muuropening is geen ingewikkende overspanning nodig.
Glazen bouwstenen kunnen zelfs in vloeren toegepast worden of, gecombineerd tot een tableau in een betonnen raam, in de bestrating opgenomen worden om via een koekoek een kelder te verlichten. Om de lichtopbrengst te vergroten is de onderkant dan niet vlak, maar schuin of prismavormig. Vandaar de naam prismaglas voor deze vorm.
Eind 19e eeuw kwam de glazen bouwsteen in zwang, onder meer onder de naam briques Falconnier. In de bouwstijl van de Amsterdamse School worden driehoekige glazen bouwstenen vaak boven elkaar geplaatst, zodat er een expressieve lichtspleet ontstaat, die als het ware naar voren steekt.





Tekst: Jean Penders, 09-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders